Merkbeweging: de toekomst van marketing

Merkbeweging: de toekomst van marketing 1024 678 De Kleuver digital marketing

Een community bouwen rondom uw merk?

De tijd dat merken en marketing gingen over producten en diensten die organisaties verkopen, is voorgoed voorbij. Merken houden zich bezig met de grote vragen in het leven en de uitdagingen waar we als maatschappij voor staan.

De focus ligt dus niet langer op verkopen, maar op het in gang zetten van een merkbeweging. Op het creëren van een platform (online en offline) waar gelijkgestemden hun krachten kunnen bundelen. Dit wordt ook wel movement marketing genoemd. In het huidige tijdperk misschien nog wel de enige manier om mensen echt te bereiken.

Hoe zet je een beweging in gang?

Maar hoe werkt dat dan movement marketing? Hoe zet je een merkbeweging in gang? En rondom welk onderwerp dan? Je kan niet zomaar aanhaken bij het eerste het beste breaking news. Het moet relevant zijn voor jouw onderneming en waar jij als merk voor staat. Bij het identificeren van het juiste ‘idee’ voor jouw movement en het ontketenen van een beweging, moet je rekening houden met een aantal grondregels:

 

  1. Een beweging begint van binnenuit

Een merkbeweging begint bij wat jou als ondernemer en als mens in beweging brengt. Bij wat jou energie geeft. Bij waar jij voor wilt vechten. Je kan geen beweging leiden waar je zelf niet in gelooft.

 

  1. De beste ideeën voor een beweging staan op het punt van ontkiemen

Om een merkbeweging te kunnen ontketenen, kijk je niet alleen naar binnen, maar ook naar buiten. Naar ontwikkelingen in de wereld om je heen, naar gewoontes, gebruiken en algemeen geaccepteerde inzichten die hun langste tijd gehad hebben, naar vage gevoelens van ontevredenheid, naar tekenen van onrust. De ‘ideeën’ die zich het beste lenen voor een beweging staan op het punt van ontkiemen én sluiten aan bij jouw identiteit.

 

  1. Een beweging helpt mensen om een rol van betekenis te spelen in kwesties die zij belangrijk vinden

Zodra je weet rondom welk ‘idee’ je jouw merkbeweging wil gaan bouwen, kun je social media inzetten om je beweging in gang te zetten en het idee te laten groeien. Via social media is het makkelijker dan ooit tevoren om gelijkgestemden te vinden en bij elkaar te brengen. Creëer een community en geef mensen de gelegenheid om mee te bouwen aan het gedeelde idee.

 

  1. Een beweging draait niet om je producten

Mensen streven naar evenwicht in de relatie met ondernemingen. Wie slim is, laat zien dat hij dat heeft begrepen en behandelt zijn klanten als gelijken. Het werkt dus niet om een merkbeweging te starten en dan te roepen: We delen dezelfde overtuigingen. Koop nu mijn producten’.

Wel is het belangrijk dat je de gedachte achter je beweging doorvertaalt naar je producten en diensten. Ze moeten een logisch verlengstuk zijn van je merkbeweging en je overtuigingen bevestigen. Mensen die zich aansluiten bij jouw beweging zullen op die manier sneller openstaan voor je producten en ontvankelijker zijn voor je boodschap. Dát is de toekomst van marketing.

YOU MIGHT ALSO LIKE

    Bel 0318 555 075 of mail: