Marketing Automation

Waarom marketing automation niet succesvol is zonder een sterke marketingstrategie en salesafdeling

Waarom marketing automation niet succesvol is zonder een sterke marketingstrategie en salesafdeling 600 350 De Kleuver digital marketing

Uw lead generatie naar een hoger niveau tillen?

Waarom marketing automation niet succesvol is zonder een sterke marketingstrategie en salesafdeling

Marketing automation is één van de meest effectieve manieren om uw leads te kwalificeren. Door steeds weer op het juiste moment de juiste snaar te raken, veranderen koude contacten langzaam maar zeker in veelbelovende leads. Met de juiste tools voor het beheer van uw (potentiële) klantgegevens én kennis van de journey van uw (potentiële) klant, kan dat u veel opleveren. Maar waarom is samenwerking tussen marketing en sales essentieel voor het succes van de inzet van marketing automation?

We nemen u eerst even mee terug. Wat is marketing automation nou, als je het los bekijkt? Zoals het woord al zegt, is marketing automation niets meer of minder dan geautomatiseerde marketing. Automatisering wordt mogelijk gemaakt door een software techniek. Deze software moet worden ingesteld, voordat dit relevante data kan genereren en analyseren. En daar zit de crux: de software op zichzelf kan niet het verschil maken. Dat moeten mensen doen; mensen met kennis van strategische marketing moeten de software zodanig instellen en monitoren dat de uitkomsten leiden naar de juiste leads. Goede salesmensen kunnen de hamerslag geven.

De leidende rol van marketing

Een succesvolle inzet van marketing automation begint bij een strategisch plan; een marketingcommunicatiestrategie. Een marketingcommunicatiestrategie vertaalt uw ondernemersstrategie naar een onderscheidende, consistente positionering van uw organisatie en zorgt ervoor dat u uw verschillende type klanten door en door kent en weet hoe u hen kunt beïnvloeden.
Uw doelgroepen worden persona’s: u kent hun eigenschappen, hun aankoopmotieven en stippelt hun unieke reis door de marketingland uit. Hoe verloopt de reis van persona X of persona Y van bewustwordingsfase tot aankoopfase (buyer journey)? Welke informatie- of contactmomenten heeft persona X of persona Y op welk moment nodig? En op welke manier moet deze content dan gecreëerd en gepresenteerd worden? En dan helpt automatisering. Marketing automation zorgt ervoor, dat de juiste informatie, op het juiste moment, in de juiste vorm, bij de juiste persoon terecht komt.

Tijd om te scoren

Maar dan heeft u nog steeds geen klant. De klant heeft u leren kennen, is voorzien van alle gewenste informatie, is overtuigd en bereid om de aankoop te doen. Maar zeg nu zelf: is marketing automation geslaagd als het blijft bij die bereidheid? De juiste persoonlijke salesmethodes geven net die laatste hamerslag om die veelbelovende lead om te toveren in een klant. Belangrijk is hierbij de bewustwording dat deze sales óók onderdeel is van de journey van de klant. Het sluit aan op de laatste behoefte: de behoefte aan uw product of dienst. Goede klantinformatie en soepele onderlinge samenwerking is een voorwaarde om dezelfde taal te blijven spreken en de sales ook daadwerkelijk binnen te tikken.

Verenig marketing en sales voor groots succes

Kortom: marketing automation is geen doel maar een middel. Hoewel het klinkt als ‘kant-en-klaar’ is het eerder een proces. Een proces waarmee véél te bereiken is, maar dan moet u wel hebben nagedacht over uw doelstellingen, doelgroep(en) en de daarbij behorende marketingstrategie. Een succesvolle inzet van marketing automation kan alleen worden gerealiseerd wanneer er wordt samengewerkt tussen marketing en sales. En wanneer alle acties onderdeel zijn van de totale customer journey. Want: ook ná aankoop begint het er weer een journey. Het stimuleren van herhaalaankopen is per slot van rekening de weg naar loyale klanten
.

    Bel 0318 555 075 of mail: